Wees je eigen keukenheld

Roti kukus

Roti kukus, ik ben ermee opgegroeid in mijn heerlijke kleurrijke Indische familie. Deze gestoomde cake maakte mijn Oma Lies met enige regelmaat en ik begrijp vanuit de overlevering dat mijn moeder dit zelfs in de ochtend maakte om op kantoor iets bij de koffie aan te bieden. In theorie klonk het supermakkelijk: beslag in de stoompan. Even wachten en klaar om op te eten met een beetje boter. De praktijk is dat het me al jaren niet lukte, het beslag werd maar niet mooi droog of luchtig. Met de jaren had ik het eigenlijk opgegeven, zeker omdat je het in een vergiet moest maken en dan ook gelijk genoeg hebt voor een heel weeshuis.
Toch wilde ik weer een gokje wagen. In mijn Crockpot Express maakte ik vooral hartige gerechten, maar de stoomfunctie zou allicht ook ingezet kunnen worden voor iets zoets zoals een gestoomde cake. Het resultaat bezorgde velen nostalgische gevoelens, het smaakte zoals vroeger. Mijn vader kwam opeens spontaan op de koffie en onze collega’s aten de testversies tot de laatste kruimel op. Bijna jammer dat ik juist nu een recept voor een kleiner huishouden heb gemaakt, maar ik ben er blij mee want ik vind het precies genoeg.

  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • Mespuntje zout
  • 1/2 eetlepel cacaopoeder (optioneel)
  • 250 ml water (voor in de binnenpan)
  • Rekje om in de binnenpan te zetten
  • Aluminium bakvorm (mijne was 17,5×7,5 cm)
  • Aluminiumfolie (om de bakvorm mee af te dekken)
  • Bakpapier

Mix de eieren, suiker en vanillesuiker voor 10 minuten op een hoge stand. Het mengsel moet daarna bijna wit, dik en schuimig zijn.
Voeg daarna geleidelijk het gezeefde bakmeel met zout toe aan de mix, mix het voorzichtig met een spatel en een vouwende beweging.
Houd eenvijfde van het beslag apart en meng daar de cacaopoeder doorheen

Doe het bakpapier in de bakvorm en doe het beslag erin: eerst het witte en daarna de cacaomix. Meng de mixen niet, maar trek er met de achterkant van een lepel een swirl doorheen. Dek het geheel af met een dakje van aluminiumfolie. Het hoeft niet strak te zitten, als er maar geen water van de deksel op je beslag kan vallen.

Tijd om de CPE te prepareren: doe 250 ml water in de binnenpan en zet het rekje erin. Zet de bakvorm op het rekje en doe de deksel er vergrendeld op. Stel de CPE in op 40 minuten op steam. Na 40 minuten kun je een QR (Quick Release) doen en de vorm eruit halen. Pas op! De vorm is heet!

Til je kukus eruit en je bent klaar om te serveren, volgens Indisch gebruik warm met een beetje roomboter erop. Selamat Makan!

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.