Easy peasy pasta alla Norma
Waarschijnlijk krijg ik met elke Italiaan ruzie omdat een échte pasta alla Norma echt veel meer geduld en liefde nodig heeft. Nu heb ik wel veel liefde, maar eigenlijk niet veel geduld. Dus heb ik een variant waarbij de aubergine niet eerst gefrituurd hoeft te worden, dat maakt dat deze versie een stuk lichter valt. Deze variant is zowel warm als avondmaaltijd na een lange werkdag heel erg lekker, maar inmiddels zit deze variant vooral in ons luncharsenaal en ook koud is hij heel erg lekker.
- 2 eetlepels olijfolie
- peper
- zout
- 2 aubergines
- 200 gram cherrytomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- een handje verse basilicum
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- 80 gram geraspte parmezaanse kaas
- 200 gram volkoren penne
- grote ovenschaal
- oven voorverwarmen op 175 graden Celsius
Snij de aubergine in dobbelsteentjes, zo’n 1 bij 1. Doe deze in de ovenschaal met de cherrytomaatjes en de tomatenpuree. Schep alles goed door elkaar en voeg de olijfolie, peper, zout en de knoflook toe (je kunt het gewoon hele teentjes laten, ze worden heel zacht straks).
Zet de hele ovenschaal voor 40 minuten in de oven. Als je nog 10 minuten op de klok hebt, begin dan alvast met het koken van de penne. Bewaar een kopje van het kookvocht om de groente eventueel wat vocht mee te geven om er een saus van te maken.
Haal de ovenschaal uit de oven en prak alles grof, er mogen best wat stukjes en structuur in zitten. Voeg tijden het prakken de basilicum en de helft van de kaas toe. Indien nodig kun je elke keer met een eetlepel wat van het kookvocht toevoegen om iets meer een saus ervan te maken.
Verdeel de porties over twee borden of 4 lunchbakjes en strooi de laatste kaas er nog overheen.