Wees je eigen keukenheld

Gesmoorde ketjap aubergines

Dit gerecht begon doordat we ooit 2 vergeten aubergines in de koelkast hadden liggen. Ze moesten wel op, want weggooien is zonde, maar ik had eigenlijk rijst met andere groenten op het menu staan. Ik besloot het vlees weg te laten en de aubergines wat liefde te geven. Uiteindelijk kan ik me van de hele maaltijd niet veel meer herinneren behalve dat we allebei de aubergine verslonden hadden en ik het verzoek om deze te maken nog minstens 3 keer gekregen heb. Daardoor hebben we inmiddels uitgevonden dat deze aubergines warm, lauw en koud net zo lekker zijn. De eerste keer hadden ze best veel ketjap dus dat heb ik aangepast, net zoals ze nu ook niet nog de oven in hoeven om door te pruttelen. Oorspronkelijk moesten ze na het zoutproces ook nog door de maizena, in de laatste twee keer ben ik die stap vergeten en smaakte het net zo lekker.

  • 2 middelgrote aubergines
  • 1 eetlepel sambal djeroek (dit is sambal met citrus erin, je kunt dit ook vervangen door sambal oelek of een sambal die jij zelf lekker vindt)
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Ruim zout (dit spoel je voor een groot gedeelte weer weg)
  • 2 eetlepels water

Begin met het voorbereiden van de aubergine. Snij deze over de hele lengte in plakken van ongeveer een centimeter en bestrooi deze met goed wat zout aan beide kanten en laat dit zo’n 10 minuten staan. Spoel ze hierna af en dep ze droog met een keukenpapiertje. Snij daarna de plakken in blokjes van ongeveer 1 bij 2 cm.
Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan tot deze goed heet is, je wilt voorkomen dat de aubergineblokjes namelijk direct alle zonnebloemolie opzuigen. Bak in de zonnebloemolie de stukjes aubergine tot deze goudbruin en helemaal zacht is.
Zet het vuur een beetje lager en voeg nu de sambal, ketjap en het water toe. Schep het geheel voorzichtig om zodat alle blokjes een laagje van de saus hebben. Laat het nu zachtjes inkoken tot er geen vloeistof meer over is en alle marinade aan de blokjes plakt. Verdeel dit over 4 lunchbakjes of over 2 borden als je het als avondeten gebruikt.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.