Wees je eigen keukenheld

Mealprep: Martabakjes met Corned beef en maiskolf

Echte martabak eet je op de Pasar Malam (Ohja, de TongTong Fair). Daar wordt het op spectaculaire wijze gemaakt met een deeltje dat ze flinterdun over een gloeiende plaat draperen en dan vullen met een een ei/groenten/vlees mengsel. Vergeleken daarbij zijn dit echte nepperts. Het voordeel hiervan is dat je niet op de komst van de pasar hoeft te wachten en dat je dit in het gemak van je eigen keuken kan maken. 2 van deze met een halve maïskolf en wat vers fruit en je hebt een heerlijke lunch. Het is natuurlijk superlekker om de martabakjes even ‘op te piepen’ in je oven (10 minuutjes op 180 graden) maar ik eet ze gewoon koud. Overigens is vlees in deze echt geen must, je kunt er gerust een paar extra groenten zoals doperwtjes in stoppen en dan is het ook heel lekker. De eerste keer maakte ik het met gehakt en dat is vrij klassiek, deze variant was bij ons degene die won door de corned beef (zoals de Indische omaatjes en tantes zeggen Cor-ned beef) is de vulling namelijk heel lekker smeuïg.

Martabak

  • Loepiavellen, ontdooid met een vochtige theedoek erover tegen het uitdrogen
  • 1 blikje corned beef
  • 1 grote prei, in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 4 eieren
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel koriander (ketoembar)
  • 1/2 theelepel koenjit
  • 1/2 theelepel komijnzaad (djinten)
  • 1/4 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel zout
  • Hapjespan met een laagje zonnebloem olie erin (maximaal een vingerkootje)

Bak in een aparte pan de knoflook en de corned beef aan tot de knoflook niet meer rauw is. Zet dan het vuur uit. Laat de hapjespan alvast langzaam op temperatuur komen. (Als je er een stukje loempiavel in gooit en het begint te borrelen dan is het heet genoeg)
Klop de eieren los en voeg daar de prei en de kruiden aan toe. Als dit allemaal gemengd is voeg dan je knoflook en corned beef ook aan het mengsel toe. Zorg dat alles een laagje van het ei heeft.
Neem nu een loempia vel, leg deze met een punt naar je toe (in een ruit) voor je neer. Neem een sauslepel (of een eetlepel met een bergje erop) van de vulling en leg deze iets onder het midden op het loempiavel. Vouw er een pakketje van door de onderste punt over de vulling heen naar het midden te vouwen. Vouw vervolgens de zijkanten over de vulling heen en tenslotte vouw je de bovenste punt naar je toe. Maak je vingers een beetje nat en ga langs het randje zodat het goed plakt. Je kunt nu de pakketjes maximaal 3 per keer) in een paar minuten in de hapjespan bakken tot de goudbruin zijn. Keer ze wel halverwege om zodat allebei de kanten mooi gaar en goudbruin zijn.

Maïskolf uit de Crockpot

De aller snelste manier om een verse maïskolf te bereiden is in de Crockpot. Voor 4 lunchpakketjes heb je 2 maïskolven nodig, je hebt namelijk aan een halve echt genoeg. Vul de crockpot met 250 ml water. Zet daar het stoomrekje in. Leg dan de maïskolven op het rekje, ze liggen dus niet in het water. Stel je Crockpot nu in op Manual en 2 minuten (hoge druk, dus ventiel dicht). Na afloop van de kooktijd kun het ventiel gelijk opendraaien en de pan van druk laten komen. Haal met een tang de kolven eruit en snij elke kolf in 4 gelijke stukken. Verdeel ze dan over je lunchbakjes.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.