Wees je eigen keukenheld

Vispannetje met bijvangst

Een tijdje geleden bestelde ik vis bij ‘Vis van de Afslag’ niet alleen is hun vis enorm vers. Ze hebben ook een Noordzeebox. In deze box zitten wat onbekendere vissen, die we normaal eigenlijk als bijvangst zien. Bijvangst in eenvoud zorgt ervoor dat er minder verspilling is en ze komen het ook nog helemaal elektrisch bij ons langsbrengen. Ik had nog een paar filetjes in de vriezer liggen en een halve zak ‘fruit de mer’. De prei was in de bonus en zo ontstond dit vispannetje. Ik heb als basis een ragout met visbouillon gebruikt, ik had nog blokjes dus die heb ik gebruikt. Qua vis geldt dus, je kan er eigenlijk alles instoppen wat je lekker lijkt of over hebt. Gebruik mijn boodschappenlijstje dus vooral als richtlijn.

  • 400 gram vis, in grote blokjes
  • 2 prei, gehalveerd in halve ringetjes
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter visbouillon
  • Grote ovenschaal

Verwarm de oven op 180 graden.
Smelt de boter in een pannetje, neem een pan die groot genoeg is om 1 liter vocht en groenten en vis te kunnen bevatten. Als de boter gesmolten is doe dan de bloem erbij, blijf roeren (liefst met een spatel) en je zult merken dat de bloem en boter steeds meer een geheel worden. Als het op een deeg lijkt (het laat schoon los van de pan) en het begint een beetje naar koekjes te ruiken is het tijd om de bouillon erbij te gieten. Doe eerst een grote scheut en laat het deeg een beetje oplossen en voeg zo steeds meer toe. Het resultaat is al vrij snel een bubbelend basis ragout. Zet je vuur een beetje lager en voeg nu de wortelen en de prei toe roer dit een paar minuten rustig door de ragout heen.
Na een minuut of 5 kun je de vis toevoegen, meng dit voorzichtig door de ragout heen. Liever erin vouwen met een spatel dan echt roeren.
Zodra het goed gemengd is kun je het geheel overgieten in de ovenschaal. Ze de ovenschaal voor 20-25 minuten in het midden van de oven.

Je kunt ervoor kiezen om er nog een bladerdeeg dakje op te doen. Wij kozen ervoor om dit niet te doen, maar het te eten met vers stokbrood en een grote salade. Het was voor ons genoeg om allebei nog wat restjes mee naar kantoor te nemen voor de lunch de volgende dag.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.