Wees je eigen keukenheld

Mealprep: Sobanoodles met gemarineerd ei en pompoenpannenkoekjes

Mealpreppen is voor ons zorgen dat wel lekkere lunches voor de rest van de week hebben. Zelf hou ik niet van brood, maar tegen veel rauwkost kan ik ook niet. Als ik eenmaal voor mezelf lunch maak is het natuurlijk erg weinig moeite om de porties te verdubbelen en voor het hele huishouden lunch te preppen. Als ik een lunch uit Mealprep-serie meeheb dan heb ik ruim genoeg tot een uur of 15 en is een klein stukje fruit genoeg om tot het avondeten verzadigd te zijn.

Eerste in deze serie zijn de soba noodles met soja eieren en pompoenpannenkoekjes. Omdat ik zelf een poffertjes pan heb zijn het bij mijn poffertjes, maar 2 pannenkoekjes in stukken snijden werkt net zo goed. Soba noodles zijn voor een deel van boekweit, je kan het vervangen met gewone noodles, maar ik raad je aan om het gewoon eens te proberen. Koud zijn ze namelijk echt heel lekker en hebben ze een beetje nootachtige smaak. Vul je bakjes verder aan met wat extra groenten en fruit, bij ons zijn dat net de groenten zie over zijn van andere gerechten.

Soba noodles

  • 2 bundeltjes soba noodles
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Eetlepel witte sesamzaadjes
  • Eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 2 theelepels gochujang
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 theelepel sojasaus

Kook de sobanoodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ze mogen best nog een beetje stevig zijn. Houdt voor het afgieten een kopje kookvocht apart, want die gebruik je straks voor de dressing. Giet daarna de noodles af en hussel ze met de sesamolie. Zo voorkom je dat ze tijdens het koelen tegen elkaar aan gaan plakken.
Maak nu de dressing door de gochujang, tahini en sojasaus te mengen. Je maakt de dressing een beetje losser door er elke keer een eetlepel kookvocht van de noodles bij te mengen tot het de gewenste dikte heeft. Meng de noodles in een grote kom met de dressing en zorg dat alle noodles een laagje dressing hebben. Verdeel nu over 4 bakjes en bestrooi met de sesamzaadjes.

Soja eieren

  • 4 halfzacht gekookte eieren
  • 100 ml sojasaus
  • 2 eetlepels mirin

Dit is de basis. Je kunt naar wens de marinade aanvullen met smaakmakers zoals een beetje vers geraspte gember, een rood pepertje, een bosuitje, net waar je zin in hebt of wat je in huis hebt.
Pel de 4 eieren en doe ze in een bakje waar ze net in passen. Giet vervolgens de sojasaus en de mirin er overheen en schud zachtjes. Zorg dat de eieren helemaal onder het vocht staan en laat minstens een uur, maar het liefst een nachtje marineren. Doe ze vervolgens in de bakjes naast de noodles, de halfzachte dooier zal zich bij het eten mengen met de noodles en een beetje extra romigheid aan de noodles meegeven.

Pompoenpannenkoekjes

Ik gebruik hier als basis mijn citroen pannenkoekjes waarbij ik de helft van de kwark vervang met pompoenpuree. Pompoenpuree maken is heel makkelijk: kook blokjes pompoen tot ze zo gaar zijn dat ze van je vork afglijden, giet ze af en maak ze met de staafmixer helemaal glad. In dit recept laat ik de sap en rasp van de citroen weg en vervang ik de maanzaadjes voor een goede theelepel kaneel. Optioneel zou je wat rozijntjes kunnen toevoegen, maar dan vind ik het snel te zoet worden.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.