Wees je eigen keukenheld

Groentetartelettes

Het was kerst en ik had het genoegen om het voorgerecht te mogen maken. Het hoofdgerecht zou bestaan uit een kalkoen, dus ik dacht dat we wel iets lichts konden gebruiken. Zo zijn deze groente tartelettes ontstaan. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wel een visueel spektakelstukje op je bord of in je lunchtrommel. Dit recept is goed voor ongeveer 8 tartelettes en ze zijn prima op te warmen in de oven een dag later.

  • 1 Aubergine
  • 2 grote winterpenen
  • 1 courgette
  • 8 plakken hartige taartdeeg
  • 1 el verse tijm
  • 1 el verse rozemarijn
  • 2 grote eieren
  • 75 gram geraspte kaas
  • 8 tartelettevormpjes

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Leg de plakjes hartige taartdeeg alvast klaar zodat ze ontdooien.
Nu volgt een klusje dat even wat tijd kost. Alle groenten moeten nu in hele dunne plakjes gesneden worden. Ik dacht dat een kaasschaaf zou helpen, daar worden de plakjes echter te dik van, dan breken ze als je ze wilt buigen. Het beste werkte een dunschiller, maar heel dun met een scherp mes snijden kan natuurlijk ook. Belangrijkste is dat ze goed meebuigen als je ze in de vormpjes gaat doen.

Mix de eieren, fijngesneden rozemarijn en fijngesneden tijm samen met de kaas in een grote kom. Het is handig om het mengsel al klaar te hebben staan zodat je de groenten op hun plek kan houden in hun vorm door het mengsel erbij te gieten.
Bekleed de tartelettes met een plakje hartige taartdeeg, snij alle deeg die over de rand komt met een scherp mes eraf. Duw eventueel het deeg goed in de vorm, dan krijgen ze mooie tartelette ribbels. Neem nu de groente linten en vul de vorm tot je een kleurrijke spiraal van groentelinten hebt. Vul daarna de tartelette op met het eimengsel. Doe daarna de tartelettes voor 30 minuten in de oven op het middelste rooster.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.