Wees je eigen keukenheld

Aubergines met misoglaze

Aubergines. Ik vond ze altijd wat ingewikkeld, ze zien eruit alsof ze uit een computerspel komen. Ze hebben een taaie schil en ze nemen als een spons vocht op. En als ze net niet gaar zijn smaken ze bitter en maken ze een naar geluid als je erop probeert te kauwen. Veel verder dan in de ratatouille kwam ik dan ook niet. Tot ik ontdekte dat met een beetje ovenmagie de aubergine een van mijn favoriete ovengroentes wordt. Het is een beetje fusion geworden met de Japans geïnspireerde glazuur en de Midden-Oosten couscous met granaatappelpitjes. Dus als je er liever een beetje rijst bij maakt snap ik dat, maar probeer dit ook eens je zal merken dat het aangenaam combineert.

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel miso (rode is het lekkerst, witte kan zeker ook)
  • 1 flinke eetlepel honing
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel lichte sojasaus
  • 150 gram parelcouscous
  • 2 middelgrote bospeentjes in kleine blokjes
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 150/175 ml water

Snij de aubergines in de lengte door en maak in het vruchtvlees een ruitpatroon zonder de schil daarbij te doorboren. Besprenkel de snijzijde met zout en laat dit zo’n 10 minuten staan.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius, haal wel de bakplaat waar je zo de aubergines op gaat doen er alvast uit. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Dep nu het vocht (en dus een deel van het zout) met een keukenpapiertje van de aubergines. Besmeer de snijzijde van de aubergines met de helft van de sesamolie en leg de aubergines met de snijzijde naar beneden op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven voor 15 tot 20 minuten. (De schil moet grotendeels verkleurd zijn en de aubergines moeten zacht aanvoelen, begin met 15 minuten en controleer dan hoever ze zijn)

Bereid ondertussen de parelcouscous door eerst het water met een bouillonblokje aan de kook te brengen en daarna de parelcouscous toe te voegen en gedurende 5 minuten op laag vuur te laten koken. Zet na 5 minuten het vuur uit en roer de wortelblokjes er doorheen. Doe de deksel op de pan en laat nog 7 tot 9 minuten nagaren.

Maak de glazuur voor op de aubergines door de mirin en de rijstazijn in een pannetje te doen en aan de kook te brengen. Zodra het kookt zet je het vuur uit en roer je de miso, sojasaus, honing en de resterende sesamolie erdoorheen tot het een geheel is.

Wanneer de 15-20 minuten overtijd van de aubergines erop zit. Zet je de oven op grillstand. Draai de aubergines om zodat de snijzijde nu naar boven ligt. Bestrijk dit met de glazuur en zet de aubergines hoog in de oven voor maximaal 5 minuten terug in de oven. Blijf goed opletten, je wilt dat ze glazuur mooi kleverig wordt en licht karameliseert, maar niet dat het verbrand.

Maak nu je bord op door de parelcouscous in het midden te leggen en twee helften van de aubergine eromheen. Garneer eventueel met wat granaatappelpitjes.

Deze website gebruikt cookies. Met doorgaan op deze site wordt het gebruik van cookies toegestaan.